Direktlänk till inlägg 24 juli 2018

Lev billigare

Av Privatekonomi Tips - 24 juli 2018 16:46

Minska din levnadskostnad

Det finns hur många spar- och investeringstips som helst i internetdjungeln, men ett av de mest effektiva sätten att öka sina tillgångar är genom att kapa onödigt slöseri i sin vardag. Den här guiden hjälper dig att dra in på kostnaderna för hushållet på praktiska vis som faktiskt gör skillnad i längden.

Sänk kostnaden för vitvaror

Det är kanske ingenting man tänker på när man startar tvättmaskinen, men det finns en kostnad i anknytning till varje tvätt. Hur stor är kostnaden? Hur mycket går det att sänka den? Per tvätt eller disk är det inga jättesummor, men faktum är att det blir väldigt mycket pengar i längden. Hur många gånger kör du diskmaskinen varje vecka? Hur många gånger blir det på ett år?

 

Som tur är har det blivit lättare än någonsin att välja ekonomiska vitvaror som är billiga i drift, eftersom den teknologiska utvecklingen har kommit väldigt långt, samtidigt som det finns press från så väl regleringsverk som konsumenter att skapa mer miljövänliga, energisnåla produkter med låg förbrukning.

 

Sidor som Test-diskmaskin.se rankar apparaterna efter testresultat, recensioner, användarbetyg och så vidare. Där är det enkelt att hitta prisvärda modeller med låg förbrukningsnivå. Det är dock inte det enda att tänka på, så följ guiden till en lägre levnadskostnad.

Kapacitet och bruk

Kostnaden för att använda vitvaror som diskmaskiner och tvättmaskiner uppstår främst ur två saker: hur mycket energi och vatten de förbrukar, samt hur ofta de används. Om du alltid ser till att fylla dem ordentligt så körs de mer sällan och sparar dig på så vis pengar i längden. Du bör dock inte överfylla apparaterna, eftersom det sliter mer på motorn och andra delar.

 

Om du tvättar eller diskar mycket så bör du välja en maskin med större kapacitet istället för att köra dem oftare. Många moderna tvättmaskiner och diskmaskiner har eko-program som använder mindre energi, på bekostnad av att ta längre tid, samt arbeta i lägre temperaturer. Så länge kläderna blir rena bör du köra i så låg temperatur som möjligt. Ta reda på vilken tvättmaskin som är bäst i test, så är du säker på att göra ett bra val.

 

Det säger sig självt att du kan spara pengar genom att använda mindre tvättmedel. En amerikansk studie visade att över hälften av alla deltagare använde mer än 50% mer tvättmedel än nödvändigt. Dessutom påverkar vattnets hårdhet, hur smutsig tvätten är och vilket slags material det är hur mycket tvättmedel som behövs. Följ instruktionerna noggrant och experimentera själv med mängden. Hur mycket behövs egentligen? Räcker en halv disktablett för att göra disken rent?

Motor

Välj en borstlös (kolfri) motor, eftersom de innehåller färre slitbara delar. Det är oftast motorn som går sönder först i vitvaror och den vanligaste delen är borstarna av kol, som finns i många äldre modeller. Nyare modeller har ofta borstlösa motorer, som håller mycket längre och dessutom är tystare än traditionella motorer. Detta reflekteras ofta i en längre garanti, på tio år eller mer. Om en tvätt-/diskmaskin eller annan vitvara går sönder bör du reparera den istället för att köpa en ny.

Energi- och vattenförbrukning

Den viktigaste punkten att titta på är förbrukningen. Denna utvärderas av opartiska organ enligt en skala som har tagits fram av EU, som delar ut en energiklass från D (sämst) till A+++ (bäst). Du bör naturligtvis välja en så låg förbrukningsnivå som möjligt. I vissa fall är de bästa tvättmaskinerna och diskmaskinerna när det gäller energiklass dyrare än sämre modeller, men du måste ha i åtanke att det är en långtidsinvestering.

 

Du kommer att ha samma kyl, frys, torktumlare, dammsugare och så vidare i många år framöver, åtminstone om du köper en kvalitetsprodukt. Om du då väljer en med låg förbrukning så kommer den inte att kosta dig mycket under årens gång. En dyrare investering sparar dig ofta pengar i längden när det gäller exempelvis vitvaror.

 

Det är naturligtvis mycket billigare att hängtorka tvätten än att köra den i torktumlare, men om du vill använda torktumlaren ändå så bör du köra centrifugeringen på högsta effekt i tvättmaskinen först, eftersom tvättmaskinen drar mindre el än torktumlaren. Kanske det räcker att torka vissa av kläderna i torktumlare, medan resten kan lufttorka?

Dammsugare

Även med dammsugare så gäller det att välja en så bra energiklass som möjligt. Det är även värt att välja en påslös modell, eftersom du slipper besväret och kostnaden med att konstant köpa nya dammsugarpåsar. Istället fylls en behållare med dammet, som du enkelt kan tömma i soporna. Jämför olika dammsugare för att se vilka som är bäst i test.

Kyl och frys

Kylar och frysar förbrukar hälften så mycket energi som för bara tio år sedan, tack vare saker som effektivare kompressorer, tjockare isolering, LED-belysning och så vidare. Se till att hålla kylen på cirka +5°C och frysen på cirka -18°C för lång matbevaring och låg energiförbrukning.

 

Fler tips: Undvik att öppna kyl och frys för ofta. Ställ inte in varm mat, låt den svalna först. Avfrosta frysen 1-2 gånger per år, eller köp en med automatisk avfrostning, eftersom det räcker med ett par millimeter frost för att öka energiförbrukningen kraftigt. Ställ kylen/frysen så långt ifrån spisen, solen, elementen och så vidare som möjligt.

Uppvärmning (och nedkylning)

Visste du att det genomsnittliga hushållet lägger cirka hälften av sin elförbrukning på att värma upp hemmet och ytterligare 14% på att värma vatten? Det är en enorm andel och även en enorm mängd pengar som går åt bara för att slippa ta på sig en tröja. Jämför olika elpriser och erbjudanden för att få en låg kostnad som möjligt. Det hjälper naturligtvis även kostnaden för vitvarorna. Använd vattenkokare istället för att koka upp vattnet i kastrullen.

 

Vrid ner värmen en gnutta och köp ett par raggsockor, elda i öppna spisen, sätt på långkalsonger, håll fönster och dörrar stängda, vrid ner eller stäng av elementen i rum som inte används, med mer. Gör vad du kan för att minska förbrukningen. Att ha ett välisolerat hem gör stor skillnad, men det kan bli dyrt att byta eller förbättra sin isolering. Isoleringslister är ett billigt alternativ som ändå kan göra skillnad.

 

På sommaren vill du hålla hemmet svalt istället, men luftkonditionering är dyrt. Skapa korsdrag istället och stäng ut solen genom att täcka fönstren och lämna alla inre dörrar öppna. Investera i en fläkt för de värsta dagarna och ställ en frusen vattenflaska, eller en skål med is, framför den för en extra effekt. Ta kalla duschar. Även om du lider kortvarigt under det iskalla vattnet så tar det mycket längre tid att värmas upp igen.

Ytterligare tips

Allt som inte används, det vill säga. Undvik standby-lägen och dra ur laddaren till mobilen/surfplattan när den inte laddas. De fortsätter nämligen att dra ström. Använd grenkontakter med strömbrytare till hemmabiosystemet, stereon, köksapparater och så vidare, så kan du stänga av allihop med ett enkelt knapptryck.

 

Byt ut alla gamla glödlampor mot LED-lampor om du inte redan har gjort det. De förbrukar knappt en tiondel av vad traditionella glödlampor gör och håller dessutom i många, många år längre. Det ger dig dubbel besparing! Om du behöver en ny spis så bör du välja en induktionsspis, eftersom de förbrukar upp till 40% mindre energi än traditionella spisar. Se till att spisplattan inte är större än kastrullen eller stekpannan du använder.

 

Om du följer den här guiden så kommer du att spara flera tusenlappar om året, det kanske rent av räcker till att täcka semestern. Har du fler tips? Lämna gärna en kommentar med dina bästa metoder för att sänka levnadskostnaden.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Privatekonomi Tips - 20 maj 2020 12:49

Jag gick i tankar om att flytta precis innan krisen slog till, så det har lagts på is tills vidare, men det fick mig att fundera på hur man kan maximera värdet på huset innan man säljer. Vad kan man göra för att höja värdet på sitt hus - och vad ska ...

Av Privatekonomi Tips - 10 april 2019 11:38

Vi är mitt i taxeringssäsongen 2019 och snart är det dags för många att få sin skatteåterbäring. Deklarationen är på väg att bli helt digital, eftersom det minskar arbetsmängden, miljöpåverkan och dessutom är mycket lättare för den som deklarerar. Hä...

Av Privatekonomi Tips - 6 juli 2018 18:00

Skuldsanering, samlingslån och ekonomi Sjunker du ner i skuldträsket? Känns det som att du bara trampar vatten utan att komma någonstans? Ge inte upp, det finns sätt att minska och bli av med sina skulder!   Anledningar till att man blir skuldsa...

Av Privatekonomi Tips - 22 juni 2018 18:08

Handla inte med ögonen eller plånboken När jag handlar, vare sig det är livsmedel, hygienartiklar, kläder, elektronik eller vad som hest, så försöker jag alltid att handla med hjärnan. Nu för tiden är jag ganska snål, men jag kostar alltid på mig sa...

Av Privatekonomi Tips - 20 juni 2018 14:13

Sverige är ett av världens mest socialistiska länder, så det finns många bidrag, ersättningar och förmåner man kan ta del av. Det är allas gemensamma skattepengar (inklusive dina) som betalar för alla dessa bidrag och många anser att man inte ska ta ...

Presentation


Tips och tricks som jag har lärt mig på vägen från fattigdom till rikedom.

Gratis VISA-kort

Ta ett lån?

Omröstning

Hur skuldsatt är du?
 Djupt i skuldträsket
 Desperat
 Skuldsatt
 Håller mig flytande
 Helt skuldfri
 Ekonomiskt oberoende!

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2018 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards